HİZMETLER

Oluklu Mukavva Nedir?

Oluklu Mukavva Koli, ham maddesi kağıt olması nedeniyle tekrardan üretilebilen, tekrardan kullanılabilen tekrar geri dönüştürülebilen bir ham madde olması bundan dolayı yüksek civarda olan ambalaj malzemesi olarak kabul edilebilir.

Kullanımı ve Detaylandırılması

Oluklu Mukavva Koli ve kutular dağıtım masraflarını azaltarak, üretim ile tüketim arasındaki yolda, ambalajladığı ürünleri en iyi biçimde bir arada tutma, koruma, taşıma, tanıtma vazifesini üstlenen oluklu mukavva ambalajların kullanıldığı alanlar her geride bıraktığımız gün çoğalmaktadır. Sıvı, katı, taneli, yumuşak, sert, dayanıklı ve titiz bütün ürünler, oluklu mukavva ile güvenilir olarak paketlenebilmektedir.

Her oluklu mukavva kutu ve koli, paketlediği ürün bilhassarine ideal olarak tasarım edilmekte; dolum koşullarına, palete, istife, depolama ve nakliyeye idealliği göz önüne alınarak üretilmektedir. Önceleri genelde taşıma ambalajı olarak kullanılırken bugün satın aldığımız kitap, ayakkabı, armağanlik, sebze meyve eşya gibi pek çok ürünü paketleyen oluklu mukavva koli ve kutular; bilhassa etraf duyarlılığının arttığı son senelerde, tanıtım ambalajı, besin ambalajı, resim çerçevesi, armağan kutusu, film setlerinde, vitrin dekoru olarak kullanıcıya çok yakın olan bir malzemesidir.

Türkiye’de oluklu mukavvanın ham maddesi olan lüzumlu kâğıtların üretiminin %70 ’i geri dönüşümden elde edilen kâğıtlardan karşılanmaktadır. Geri kalan %30 ise ithal kâğıtlardan elde edilmektedir. İthal edilen kâğıtların ise büyük bir alanı sertifikalı yani orman işletmeciliği oluşturulan ülkelerden ekolojik dengeyi bozmadan belirli prensipler dâhilinde kesilen ağaçlardan elde edilmektedir. Kesilen ağaçların olduğu yer ve cinslerine göre 8 ila 14 sene sonra erişkinliğe ulaşacak olan yeni ağaçlar dikilmektedir. Dolayısıyla Türkiye’de oluklu mukavva koli ve kutu üretimi amacıyla ağaç kesimi yapılmamaktadır.

OLUKLU MUKAVVA TARİHÇESİ

İlk oluklu malzeme, şapkaların iç kısımlarında kullanılmak üzere İngiltere’de üretilip, 1856 yılında patenti alınmıştır. 1871 yılında Amerika’ lı Albert L. Jones kağıda yapıştırdığı ondüleyi cam şişeleri korumak için kullanıncaya dek “oluklu” malzeme İngiliz beyefendilerin şapkalarından dışarı çıkmamış. Oluklu Mukavva, dünyada üretilişinden 83 yıl sonra ülkemizde ilk olarak İzmit’te SEKA tarafından üretilmiştir. OMÜD’ e göre 2000 yılında ülkemizde 717.794 ton oluklu mukavva üretilmiştir ve sektörde 6666 kişi çalışmaktadır. Türkiye’de kişi başına düşen oluklu mukavva tüketimi yılda ortalama 11 kg’ dır. Ülkemiz oluklu mukavva üretiminde Avrupa’da Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve İspanya’dan sonra 6. sıradadır.

TÜRKİYE DE OLUKLU MUKAVVA SEKTÖRÜ

Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş. (SEKA) 1954 yılında İzmit tesislerinde ilk Oluklu Mukavva Fabrikasını işletmeye açmak suretiyle, Türkiye Oluklu Mukavva Sanayisinde kurucu olmuştur. Özel sektör, 1960 yılından sonra oluklu mukavva yatırımına ve üretimine ilgi duymaya başlamıştır. Türkiye Oluklu Mukavva Sanayisinin en hızlı gelişme dönemi 1975-1995 yıllarıdır. Büyük kuruluşlar 1981 yılında başlayarak gelişmiş teknolojiye dayalı, yüksek kapasiteli yatırımlara yönelmiş, bazıları da ikinci ve üçüncü oluklu hatlarını işletmeye almıştır. Türkiye Oluklu Mukavva Sanayisinde yer alan tek devlet kuruluşu SEKA 1993 yılında Oluklu ve Kutu fabrikasını satarak bu alandan çekilmiştir.